Föreställningen

DEN PRISBELÖNTA VERSIONEN AV NYKÖPINGS GÄSTABUD TILLBAKA!

Nyköpings Gästabud blev förra sommarens stora publiksuccé och belönades med Stora Turismpriset och Besöksnäringen i Nyköpings innovationspris för vår kreativa omställning under pandemin. Biljetterna sålde snabbt slut, och därför har vi bestämt oss för att återigen sätta upp den smittskyddade versionen av Nyköpings Gästabud på Nyköpingshus. 

Den historiska händelsen ”Nyköpings Gästabud” handlar om Kung Birger och Drottning Märta som år 1317 bjuder in Birgers två bröder till fest och fredsfördrag på Nyköpings Hus, men förråder brödernas förtroende och låser istället in dem i fängelsehålan och kastar nyckeln i Nyköpingsån. Priset för deras förräderi skulle bli högt och följderna större än någon av dem kunnat ana.

Huvudtemat för årets sommarspel är perspektiv, där vi lyfter fram hur en historia skiljer sig beroende på vem som berättar den. Vår föreställning gestaltas genom tre delar: tre olika versioner av hur händelserna kring gästabudet kan ha gått till. Inspirerade av VR-teknik skapar vi en analog upplevelse i 360 grader, där du som publik själv bestämmer vad du ska fokusera på – och vem du ska tro på. Genom en tidsresa hamnar du mitt i medeltiden och i en av Sveriges största historiska maktkamper – just på den plats där det ursprungligen utspelade sig. Som publik får du möjlighet ta del av tre karaktärers perspektiv: Kung Birgers, Drottning Märtas och Amman Rikissas. Delar av vår stora lokala ensemble medverkar och tillsammans skapar vi en spännande och interaktiv upplevelse för alla sinnen, där historien upplevs nära även när den är på säkert avstånd. Kort sagt – allt är som vanligt, men inget är sig likt!

Hur går det till?

Vi spelar tre fristående föreställningar per dag, med max 40 personer i publiken per föreställning. Tre olika versioner av hur händelserna kring gästabudet kan ha gått till. Varje föreställning är sin egen, och det räcker att se bara en föreställning för att uppleva historien. Men sen tror vi att det kan förhöja upplevelsen genom att se flera spår, och då se olika versioner av samma drama. Oavsett hur många du vill se så köper du alltid en biljett per föreställning.

Vid slottsporten möts ni av en ledsagare som kommer lotsa er runt på slottet och ansvara för att avstånd hålls mellan er, aktörerna och de andra i publiken. Du ska aldrig behöva sitta bredvid eller umgås med andra än ditt eget sällskap. Innanför murarna transporteras ni i tiden, till den ödesdigra dagen då en av historiens värsta skandaler utspelade sig…

PREMIÄR Onsdag 30 juni, MÄRTAS föreställning kl 18.00, BIRGERS föreställning kl 19.00, RIKISSAS föreställning kl 20.00

SPELAS onsdag – söndag kl 18, 19 & 20 t o m 25 juli

PLATS Nyköpingshus

Välkomna till en unik upplevelse!

Categories: Okategoriserade