Föreställningen

Den historiska händelsen ”Nyköpings Gästabud” handlar om Kung Birger och Drottning Märta som år 1317 bjuder in Birgers två bröder till fest och fredsfördrag på Nyköpings Hus, men förråder brödernas förtroende och låser istället in dem i fängelsehålan och kastar nyckeln i Nyköpingsån. Priset för deras förräderi skulle bli högt och följderna större än någon av dem kunnat ana.

Sedan 1997 har Teater Sörmland dramatiserat den historiska händelsen och gjort det till ett av Sveriges största sommarspel, komplett med medeltida marknader, riddare på hästar och hundratals människor på scen. Men p.g.a. Covid-19 har vi behövt tänka nytt och se utanför boxen, och det är med glädje som vi vill bjuda in till en unik version av den dramatiska medeltidssagan.

Vi slår upp portarna till ett smittskyddat gästabud!

I årets uppsättning spelar vi tre föreställningar per dag, med max 25 personer i publiken per föreställning. Vid slottsporten möts ni av en ledsagare som kommer lotsa er runt på slottet och ansvara för att avstånd hålls mellan er, aktörerna och de andra i publiken. Du ska aldrig behöva sitta bredvid eller umgås med andra än ditt eget sällskap.

Innanför murarna transporteras ni i tiden, till den ödesdigra dagen då en av historiens värsta skandaler utspelade sig. Som publik får du följa en av nyckelpersonerna i dramat och uppleva hela händelsen ur hens perspektiv. Men vem du följer beror helt på vilken föreställning du ser, något som gör varje besök unikt och låter oss bjuda in publiken till delar av slottet som vi tidigare aldrig kunnat visa. Det blir en spännande och interaktiv upplevelse för alla sinnen, där historien upplevs nära även när den är på säkert avstånd.

Välkomna till en unik upplevelse!

Categories: Okategoriserade